DIJON RESTAURANT / ALMATY


Typology: Restaurant
Location: Almaty, Kazakhstan
Built area: 159 m2
Sector: HoReCa

Damir Usenov and his architectural company Lenz Architects designed and built the modern restaurant of fine French cuisine “Dijon” in Almaty, Kazakhstan. The primary idea of the project is a harmonious combination of tenderness and brutality, airiness and massiveness, minimalism and glamorous fusion. The restaurant is designed to accommodate up to 50 guests, serving delicious French dishes, outstanding wines and undoubtedly the finest desserts in the city. In the foundation of the project lays the tall curved rack protruding from the wall. It carries the functions of both lighting and decorating the main hall of the restaurant. Round pendant lights, upholstered furniture, curved glass and a delicate color palette add brightness and airiness to the interior, while complex concrete structures, high ceiling and open space utilities provide the restaurant with solidity and grandeur. The canvas-white walls are adorned with a minimalist artwork of David Cantu, an American artist. The restaurant also has a small glass room of favorable temperature for storing wine and flowers. A floating concrete staircase, fenced on both sides with glass and mirror with vertical lighting, leads you to a separate area of the second floor with a large family table. Since the ceiling in this zone is only 2400 mm high, it has been coated with a mirror to visually expand the space.

 

Ресторан DIJON / АЛМАТЫ


Тип: Ресторан
Местоположение: г. Алматы, Казахстан
Площадь: 159 м2
Сектор: HoReCa

Дамир Усенов и его архитектурная компания Lenz Architects спроектировали и построили современный ресторан высокой французской кухни “Dijon” в городе Алматы, Казахстан. Главная идея проекта — это гармоничное сочетание нежности и брутальности, воздушности и массивности, минимализма и гламурного фьюжна. Ресторан вмещает в себя 50 человек и будет подавать изысканные французские блюда и вина, которые вы с удовольствием закрепите без преувеличения лучшими десертами в городе. Ядром объекта является высокий криволинейный стеллаж, выступающий из стены, который несет в себе функции освещения и декорирования основного зала ресторана. Круглые подвесные светильники, мягкая мебель, гнутое стекло и нежная цветовая палитра привносят в интерьер легкость и воздушность, когда как сложные бетонные конструкции, высокие потолки и открытые коммуникации придают ресторану основательность и величие На белых как холст стенах изображены минималистичные арт произведения американского художника Дэвида Канту. В ресторане имеется небольшое стеклянное помещение с благоприятной температурой для хранения вин и цветов. Парящая бетонная лестница, ограждённая с двух сторон стеклом и зеркалом с вертикальной подсветкой, приведёт вас в отдельную зону второго этажа с большим семейным столом. Т.к потолку в этой зоне всего лишь 2400 мм высотой, было принято решение облицевать его зеркалом для визуального увеличения пространства.